Producent urządzeń dla rolnictwa i hodowli zwierząt

DRAMIŃSKI NIR-DRAM 100

DRAMIŃSKI NIR-DRAM 100

Analizator NIR składu ziarna i mąki jest zaawansowanym technologicznie urządzeniem wykorzystującym do pomiaru składników zbóż i mąki analizę widma w zakresie bliskiej podczerwieni.


Zasada działania

ANALIZATOR NIR DRAM – 100 jest urządzeniem zbudowanym w oparciu o nowoczesne podzespoły najwyższej jakości. Stabilne warunki pomiaru zapewnia specjalnie opracowana konstrukcja oraz solidna metalowa obudowa.

Pomiar parametrów przemiału, odbywa się automatycznie po napełnieniu komory zasypowej badaną próbką i po naciśnięcia przycisku uruchamiającego cykl pomiarowy.

ANALIZATOR wykonuje badanie składu w oparciu o metodę spektralną poprzez analizę widma wiązki światła w bliskiej podczerwieni odbitej od próbki.

Urządzenie posiada kalibracje wykonane w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie. Wykonujemy także kalibracje indywidualne z próbek dostarczonych przez klienta. Dla młynów polecamy także wykonywane nieodpłatnie indywidualne kalibracje na mąki, na podstawie dostarczonych próbek.

Integralną częścią kompletu analizatora NIR jest młynek tarczowy SJ500.

 

Dlaczego warto go mieć?

  • Niezwykle dokładna analiza składu ziarna lub produktów przemiału dzięki zastosowaniu zaawansowanej spektrofotometrii bliskiej podczerwieni.
  • Możliwość wzbogacenia menu o nowe kalibracje – do 50 banków kalibracyjnych.
  • Umożliwia zapamiętanie wyników pomiaru z datą i godziną.
  • Posiada wbudowaną drukarkę termiczną umożliwiającą wydruk pomiaru.
  • Możliwość przesyłania danych do komputer za pomocą złącza RS.
  • Czytelny i podświetlany wyświetlacz.
  • Solidna i trwała metalowa obudowa zapewniająca stabilną pracę.

 

Urządzenie przeznaczone jest dla :

  1. Firm prowadzących skup ziarna na cele przetwórcze
  2. Podmiotów gospodarczych produkujących i przechowujących duże partie ziarna
  3. Średnich i dużych podmiotów gosp. skupujących ziarno na rzecz ARR w czasie skupu interwencyjnego w celu bezpiecznego przechowywania
  4. Zakładów przetwórstwa zbóż
  5. Wytwórni pasz
  6. Innych instytucji, w których jest wymagana sprawna i szybka kontrola parametrów ziarna lub mąki.

 

Pomiar najważniejszych parametrów:

  • białko
  • gluten
  • wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego
  • popiół (dla mąki)
  • wilgotność

Próbkę ziarna przed pomiarem należy rozdrobnić na specjalnym młynku, który stanowi parę z urządzeniem i jest specjalnie dobrany do tego typu pomiarów.

 

Zestaw zawiera:

  • Analizator NIR-DRAM 100,
  • młynek tarczowy SJ500 (opcjonalnie),
  • kabel zasilający,
  • skrobak,
  • ubijak,
  • pędzelek,
  • tackę,
  • 1 rolkę papieru do wydruku,
  • opakowanie transportowe z wkładem styropianowym,
  • instrukcję obsługi.

 

Gwarancja 24 miesiące

 

Zobacz również:

Dane techniczne NIR

Masa urządzenia 25,0 kg
Zasilanie z sieci 230 V / 50 Hz
Temperatura pomiaru od 15°C do + 35°C
Warunki przechowywania temp. od 10°C do + 40°C, wilgotność max. do 85%
Metoda oznaczenia
spektralna, odbiciowa – technika NIR
Sterowanie pomiarem
mikrokomputer jednoukładowy
Wyświetlacz ciekłokrystaliczny typu LCD z podświetleniem
Klawiatura membranowa
Kalibracja urządzenia przez zapisanie w pamięci stałych kalibracyjnych dla poszczególnych filtrów w odniesieniu do produktu

Dane techniczne młynka SJ500

Moc silnika 0.5 KM
Prędkość silnika 1400 obr/min
Zasilanie 220-250 V
Zużycie energii 350 W
Masa 12 kg
Wymiary 28,0 x 18,0 x 57,0 cm