DRAMIŃSKI TG pro coffee & cocoa
Precyzyjny wilgotnościomierz do kawy i kakao ze ściskaniem próbki. Idealny do pracy podczas produkcji, przetwarzania, magazynowania oraz transportu kawy i kakao.
Szybkość i precyzja w badaniu jakości kawy i kakao.
KUP ONLINE | |
Zamów przez telefon i zyskaj RABAT!
89 675 26 00 lub kom: 693 393 307; 693 693 260 |
|
SPRAWDŹ OFERTĘ NA INNE URZĄDZENIA |
Dlaczego DRAMIŃSKI TG pro coffee & cocoa?
Czynniki zewnętrzne takie jak wilgotność, nadmiar powietrza, światło czy temperatura mają ogromne znaczenie dla smaku, zapachu czy terminu przydatności kawy i kakao.
Próbki kawy zawierają olejki aromatyczne, które neutralizowane są przez działanie zbyt niskiej lub zbyt wysokiej temperatury. Co więcej zmiana temperatury z bardzo niskiej na dodatnią naraża materiał na negatywne działanie wilgoci (efekt skraplania).
Efektem jest zneutralizowanie lub zmniejszenie zawartości aromatów zawartych w kawie, a co za tym idzie obniżenie jej jakości.
Urządzenie do badania wilgotności kawy i kakao firmy DRAMIŃSKI potrafi precyzyjnie i szybko ocenić stan badanego materiału. Pozwoli to na odpowiednie zabezpieczenie zapasów oraz uniknięcie strat finansowych.
Wilgotnościomierz DRAMIŃSKI TG pro coffee & cocoa to gwarancja zachowania najwyższej jakości produktu. Miernik wilgotności docenią w codziennej pracy importerzy i eksporterzy kawy oraz kakao, palarnie kawy, kawiarnie czy bariści. Szczególnie podczas procesów: produkcji, przetwarzania, magazynowania czy transportu.
Urządzenie wykorzystywane jest na każdym etapie produkcji kawy i kakao, m.in.:
- podczas suszenia kawy pergaminowej
- podczas suszenia i przechowywania kawy zielonej
- podczas palenia i przechowywania kawy mielonej
Najważniejsze zalety urządzenia
|
BŁYSKAWICZNA KONTROLA JAKOŚCIWspólną praktyką, m.in. roasterów jest pomiar wilgotności i “koloru” palonej kawy (barwa waha się od jasnego do ciemnego). Umożliwia to kontrolę procesu palenia. Sam pomiar wilgotności jest intuicyjny i szybki. |
|
KOMFORT I BEZPIECZEŃSTWOJesteśmy polskim producentem i udzielamy na nasze mierniki wilgotności do próbek kawy i kakao aż 3 lata gwarancji (co warto podkreślić bez ograniczania warunków w przypadku wystawienia faktury). Oznacza to, że każde urządzenie przed wysyłką jest sprawdzane pod względem jakości wykonania oraz prawidłowego pomiaru. Ponadto serwis wszystkich urządzeń firmy DRAMIŃSKI S.A. odbywa się bezpośrednio w siedzibie naszej firmy. Dzięki temu Twój czas oczekiwania na naprawę skrócony jest do minimum. Dział serwisowy zrobi wszystko, aby naprawić i przetestować Twoje urządzenie w jak najkrótszym czasie od momentu dostarczenia przesyłki. W przypadkach wymagających skomplikowanej naprawy, w ramach naszych możliwości, udostępniamy klientom urządzenia zastępcze. Posiadamy 2 niezwykle wymagające certyfikaty Systemów Zarządzania Jakością: ISO 9001 oraz ISO 13485 – co potwierdza nasz profesjonalizm i najwyższą jakość produktów. |
DWA TRYBY PRACY DO WYBORUTester wilgotności do kawy i kakao wyposażony jest w dwa tryby pracy, dostosowane do potrzeb użytkownika, które można w każdej chwili zmienić z poziomu menu: Podstawowy – umożliwia szybki i dokładny pomiar wilgotności (intuicyjna i bardzo wygodna obsługa nawet dla początkujących użytkowników). Zaawansowany – aktywuje wiele dodatkowych funkcji, które z pewnością docenią nawet najbardziej wymagający klienci. Tryb zaawansowany umożliwia m.in. zapamiętywanie wyników wilgotności próbki kawy lub kakao oraz temperatury z rzeczywistą datą i godziną wykonanego pomiaru, transmisję danych do komputera, możliwość pomiaru temperatury poprzez podłączenie zewnętrznej sondy temperaturowej oraz wiele innych opcji. |
|
PRECYZYJNY POMIARCztery częstotliwości sprawiają, iż pomiar jest stabilniejszy, wynik mniej podatny na nietypowe próbki, mniejsze ryzyko na wyskoki wskazań, wysoki poziom powtarzalności. W krótkim czasie zmierzysz wilgotność z dokładnością pomiaru ±0,5%. Precyzja to również cecha baristów, którzy szczególnie docenią tą funkcję w codziennej pracy na etapie doboru kawy przeznaczonej do parzenia. W badaniu istotną rolę odgrywa również temperatura badanej próbki, dlatego by dokładnie ją określić TG pro coffee & cocoa posiada cyfrowy czujnik temperatury w komorze pomiarowej dzięki czemu wynik jest niezwykle precyzyjny (dokładność ±0,5°C). Wilgotnościomierz do kawy i kakao posiada automatyczną kompensację temperaturową. Warto podkreślać, że urządzenia firmy DRAMIŃSKI S.A. nie wymagają okresowego wysyłania do serwisu w celu kalibracji. |
|
PRAWIDŁOWE PRZYGOTOWANIE PRÓBKI
|
|
ŁATWOŚĆ ODCZYTU WYNIKUBardzo duży wyświetlacz graficzny z podświetleniem LED umożliwia odczyt wyniku w każdych warunkach. Menu pozwala na regulację ustawień wyświetlacza: czas podświetlania, intensywność podświetlania oraz kontrast. |
|
ZAPIS WYNIKÓW DO PAMIĘCIMiernik TG pro coffee & cocoa posiada zegar czasu rzeczywistego, co w połączeniu z potężną pamięcią daje możliwość zapisu 50 000 wyników pomiaru wilgotności próbki oraz temperatury z sondy zewnętrznej (zapis z datą i godziną). Pamięć pozwala na rozszerzenie listy o nowe gatunki kawy i kakao oraz posiada 20 wersji językowych czyniąc go niezwykle przydatnym i uniwersalnym narzędziem pracy dla każdego baristy lub przedsiębiorcy pracującego na co dzień przy produkcji czy transporcie kawy lub kakao. |
|
OPROGRAMOWANIE DO TRANSMISJI DANYCHDo wilgotnościomierza TGpro Coffee&Cocoa oferujemy darmowe, wielojęzyczne oprogramowanie umożliwiające transmisję danych do komputera. Program umożliwia między innymi generowanie arkuszy kalkulacyjnych (excel), raportów z pomiarów (z podziałem na gatunki, wg daty wykonania), prezentację na wykresach zmiany wilgotności w funkcji czasu, filtrowanie wskazań po dacie, przeglądanie zebranych danych, archiwizację ograniczoną jedynie pojemnością dysku komputera, zapis dokumentów w postaci PDF, drukowanie i wiele innych przydatnych funkcji. |
|
CZYTELNA LISTA KALIBRACJI
|
|
ZDALNA AKTYWACJA NOWYCH GATUNKÓWFirma DRAMIŃSKI obserwuje dynamicznie zmieniający się rynek kawy, m.in. trendy w mieszaniu gatunków oraz w uprawie nowych odmian w różnych zakątkach świata. Chciałbyś badać wilgotność nowego gatunku, którego jeszcze nie posiadasz w swoim egzemplarzu? Skontaktuj się z nami, a dokonamy wszelkich starań, aby sprostać Twoim potrzebom. Jak dodać nowy gatunek? Wystarczy w menu wybrać opcję „Dodaj gatunek”, a następnie wpisać specjalny kod (kod otrzymasz od naszego przedstawiciela), który trwale aktywuje potrzebną kalibrację na liście w urządzeniu. Dzięki tak innowacyjnym rozwiązaniom w kilka minut bez wychodzenia z domu lub odsyłania urządzenia do serwisu użytkownik może wzbogacać swoje urządzenie o możliwość pomiaru nowego gatunku lub np. dezaktywować gatunki które ma na liście, ale chciałby je usunąć. W celu uzyskania więcej informacji skontaktuj się z nami. |
|
AKCESORIADo wilgotnościomierza TG pro coffee & cocoa można zamówić zewnętrzną sondę temperaturową. Istnieje możliwość współpracy z nieograniczoną ilością sond o różnej budowie i długości (bez konieczności kalibracji sondy z urządzeniem). Każdej podłączanej sondzie można nadawać nazwę zgodnie z własnymi preferencjami (pamięć urządzenia pozwala na zapis nazw dla 20 sond). Po zapisaniu nazwy dla danej sondy w pamięci urządzenia tworzy się katalog, w którym będą gromadzone pomiary aby potem przesłać je do komputera w celu analizy, generowania raportów, archiwizacji itp. Po podpięciu sondy urządzenie automatycznie ją rozpoznaje i wyświetla nazwę. Wysokiej jakości stal nierdzewna zapewnia odpowiednią wytrzymałość (w tym odporność na korozję). Pamięć urządzenia pozwala na zapis 50 000 pomiarów temperatury z datą i godziną. |
|
ZWIĘKSZYSZ KORZYŚCI DLA TWOJEGO PRZEDSIĘBIORSTWADzięki ekspresowej ocenie wilgotności i temperatury będziesz w stanie zarządzać produkcją kawy i kakao na każdym jej etapie, co w krótkim czasie przełoży się na wzrost Twojego zysku. |
|
GNIAZDO USBTester wilgotności kawy i kakao DRAMIŃSKI TG pro coffee & cocoa wyposażony jest w wytrzymałe gniazdo mini USB. Pozwala ono na podłączenie zewnętrznej sondy temperaturowej, a także przesyłanie danych do komputera, samodzielną aktualizację oprogramowania i krzywych wilgotności. Dzięki temu wilgotnościomierz DRAMIŃSKI TG pro coffee & cocoa jest bezkonkurencyjny! |
|
TAK WIELE W TAK NIEWIELKIM URZĄDZENIUMiernik TG pro coffee & cocoa posiada 4 przyciski na klawiaturze co gwarantuje wygodną i łatwą obsługę (przycisk OK zatwierdza, przycisk ESC anuluje, strzałki ↑↓ zapewniają intuicyjne poruszanie się po MENU). Pełną satysfakcję z użytkowania wilgotnościomierza TG pro coffee & cocoa gwarantuje wiele dostępnych opcji w menu takich, jak:
|
|
MIERNIK – INWESTYCJA NA LATABez względu na to, gdzie używasz urządzenia, w palarni, w transporcie, w zakładzie produkcyjnym czy w kawiarni. Wykonana ze wstrząsoodpornego materiału ABS solidna obudowa urządzenia, metalowe elementy oraz specjalnie wzmocniona, niepękająca nakrętka zawsze zagwarantują Ci ekstremalną wytrzymałość we wszystkich warunkach pracy. |
|
POLSKI PRZEMYSŁDRAMIŃSKI S.A. to całkowicie POLSKA firma tradycjami w projektowaniu i produkcji sprzętu elektronicznego dla rolnictwa oraz ultrasonografów dla weterynarii i medycyny ludzkiej. Data powstania firmy to 1987 r. Postaw na solidną firmę, która jest sprawdzona i dobrze zorientowana w potrzebach i możliwościach polskiego przedsiębiorcy. Nasze urządzenia są znane i doceniane na WSZYSTKICH KONTYNENTACH. |
|
Aktualizacja oprogramowania
Dostępna jest aktualizacja oprogramowania (dla urządzeń z oprogramowaniem starszym niż V: 1.39) poprawiająca stabilność pracy i zabezpieczeń wilgotnościomierza.
Sprawdź wersję oprogramowania swojego TG Pro coffee&cocoa i dokonaj aktualizacji pobierając ją tutaj.
Gatunki i zakresy pomiarowe:
- Kakao 4% – 20%
- Kawa zielona Arabica 8% – 30%
- Kawa zielona Robusta 8% – 30%
- Kawa pergaminowa Arabica 8% – 39%
- Suszona wiśnia kawy 6% – 21%
- Kawa Arabica mielona grubo 2% – 10,5%
- Kawa Arabica mielona drobno 2% – 9,5%
- Kawa Robusta mielona grubo 2% – 11,5%
- Kawa Robusta mielona drobno 2,5% – 8,5%
- Kawa palona Arabica 2% – 9,5%
- Kawa palona Robusta 2% – 9%
Aktywacja nowych gatunków w TG pro coffee & cocoa pro możliwa jest dzięki opcji zawartej w menu urządzenia „Dodaj gatunek” (bez konieczności odsyłania urządzenia do serwisu).
Aby aktywować nowy gatunek prosimy o kontakt w celu uzyskania specjalnego kodu. Jeżeli na liście nie znajduje się szukany przez Państwa gatunek istnieje możliwość stworzenia nowej kalibracji.
Zestaw zawiera:
- wilgotnościomierz DRAMIŃSKI TG pro coffee & cocoa,
- nakrętkę dociskową komory pomiarowej (z zamontowaną baterią 3V typ CR-2032),
- futerał transportowy,
- pasek nośny do futerału umożliwiający zawieszenie,
- 4x baterie alkaliczne typ AA, 1,5V,
- gumową osłonę gniazda mini USB,
- kabel USB służący do komunikacji z komputerem,
- opakowanie transportowe,
- profesjonalną instrukcję obsługi w języku POLSKIM.
Gwarancja
Okres gwarancyjny na nasze wilgotnościomierze trwa aż 3 lata.
Co dalej?
Już teraz zamów TG pro coffee & cocoa przez Internet lub zamów telefonicznie 89 675 26 00 lub kom. 693 693 260 (Sławomir) lub 693 393 307 (Daniel).
Zobacz również:
Dane techniczne |
||
Wymiary | 16,5 × 7,0 × 7,5 cm | |
Masa przyrządu |
520 g (z kompletem baterii i nakrętką) | |
Sposób napełniania komory | ręczny | |
Metoda pomiaru wilgotności | impedancyjna na 4 częstotliwościach | |
Objętość próbki | 90 ml | |
Sterowanie pomiarem |
mikrokomputer jednoukładowy | |
Zasilanie | 4 baterie 1,5V typu AA + 1 bateria 3V typu CR-2032 | |
Pobór prądu | od 30 do 72 mA w zależności od ustawień użytkownika | |
Orientacyjny czas pracy ciągłej na komplecie baterii | 77 godzin przy podświetleniu ustawionym na 0% 54 godziny przy podświetleniu ustawionym na 30% |
|
Wskaźnik stanu baterii | graficzny | |
Rozdzielczość wskazań | wilgotność – 0,1%, temperatura – 0,1°C | |
Dokładność pomiaru wilgotności | ± 0,5% dla ziarna znormalizowanego ± 1% w zakresie do 10% wilgotności ± 1,5% w zakresie powyżej 10% wilgotności i może rosnąć wraz ze wzrostem wilgotności próbki |
|
Dokładność pomiaru temperatury | ± 0,5°C w zakresie od 0°C do 85°C ± 0,9°F w zakresie od 32°F do 185°F |
|
Zakres pomiaru temperatury | od 0°C do 125°C | |
Korekta wskazań | z klawiatury – opcja modyfikacja | |
Zapis danych | pamięć wewnętrzna | |
Pojemność pamięci wewnętrznej | – 50000 pomiarów z datą i godziną – 20 zewnętrznych sond temperaturowych rozpoznawanych automatycznie po nr ID – 20 wersji językowych – 400 gatunków |
|
Kontrola stanu pamięci | z pozycji menu | |
Zewnętrzna sonda temperatorowa | z cyfrowym czujnikiem temperatury, podłączana poprzez gniazdo mini-USB | |
Wyświetlacz | graficzny LCD z podświetleniem LED, przekątna 2” | |
Klawiatura | membranowa | |
Kompensacja temperatury | uwzględniana automatycznie | |
Funkcje dodatkowe | zegar czasu rzeczywistego, zapis pomiarów do pamięci (z datą, godziną i nr próbki), transmisja danych do komputera, podgląd stanu pamięci, podgląd stanu baterii, pomiar temperatury zewnętrzną sondą, zmiana trybu pracy (podstawowy/zaawansowany), modyfikacja wskazań wilgotności, dodawanie nowych gatunków poprzez specjalne kody, wyliczanie średniego wyniku, automatyczna kompensacja temperaturowa, menu podręczne, ustawienia parametrów pracy wyświetlacza, wybór wersji językowej, wybór skali temperaturowej, zmiana czasu automatycznego wyłączania, aktualizacja danych oraz oprogramowania, specjalne oprogramowanie do zarządzania danymi zapisanymi w komputerze (generowanie raportów, arkuszy kalkulacyjnych, wykresów, wydruków) |
|
Zalecana temperatura pracy | od 10°C do 35°C | |
Zalecana temperatura przechowywania | od 5°C do 45°C | |
Kod EAN | 5906874410189 |
- Ulotka produktowa
- Oprogramowanie do transmisji danych na komputer (aktualizacja 24.08.2022)
- Aktualizacja oprogramowania wilgotnościomierza (dla urządzeń z firmware starszym niż V: 1.39)
* Jeśli po wykonaniu aktualizacji kontrast na wyświetlaczu będzie zbyt niski, prosimy o regulację wedle własnych preferencji w menu urządzenia.